Hoe houd je de balans in wie je bent en wie je omgeving wil dat je bent?

Voor een bepaalde taak of functie moet je soms beoordeeld worden. Voor elke taak gelden specifieke eisen waaraan je moet voldoen. Als het om een sollicitatie gaat zal een goede werkgever vooral naar je kwaliteiten kijken en minder naar je diploma’s, voorkomen en eerste indruk.

Het vraagt de nodige moed en lef om je te laten beoordelen, vooral als je wat meer introvert of rustig van karakter bent. Het valt niet altijd mee als mensen uitspreken wat ze van je vinden, om dat goed te ontvangen. Zowel positief als negatief.

Mijn ervaring leert me dat het mensen in mijn omgeving vaak wat meer moeite kost om mij te leren kennen omdat ik een rustig persoon ben. Voor sommigen is dit zelfs afschrikwekkend. Aan de andere kant is het voor anderen weer een reden om me snel in vertrouwen te nemen. Het blijft dus altijd zo dat wie je ook bent, je mensen aantrekt of afstoot met je persoonlijkheid.

Laatst heb ik wat tests moeten doen voor mijn werkgever over capaciteiten, competenties en persoonlijkheid. Leerzaam, leuk, spannend, verrassend zelfs. Ik kwam beter uit de bus dan ‘men’ verwacht had, grappig, weer zoiets wat past bij mijn rustige aard.

In de laatste fase van mijn beoordeling was het toch weer de opmerking die me even teleurstelde: dat ik nét te weinig proactief bleek in hun ogen.

Zoals ik ben probeerde ik niet uit balans te raken door dit laatste maar te relativeren en het te zien in een groter geheel. Wat kan ik hiervan leren? Wat is de bedoeling van dit hele proces?

Eigenlijk ben ik heel blij met deze tests, ik heb weer veel ontdekt over mezelf, zelfvertrouwen gekregen en ben uit mijn comfortzone gestapt. Ik was niet bang, maar nu toch weer een beetje teleurgesteld in dat ene stukje wat steeds terugkomt in mijn leven, té rustig iets wat men vaak lastig te interpreteren vindt.

Het woord bedachtzaam kwam in mijn hoofd als tegenhanger van proactief. Volgens het woordenboek betekent dit: 1) Afgemeten 2) Behoedzaam 3) Beleidvol 4) Beraden 5) Bescheiden 6) Bezonnen 7) Bij zich overleggen 8) Correct 9) Doordacht 10) Kalm 11) Met overleg te werk gaan 12) Met overleg te werk gaande 13) Nadenkend 14) Niet overhaast 15) Niet overijld 16) Omzichtig 17) Overwogen 18) Pienter 19) Prudente 20) Raad inwinnen 21) Raadzaam 22) Rustig 23) Stilzwijgend

Niet persé negatief en eigenlijk een mooie karaktereigenschap zeg ik tegen mezelf.

En zo is het ook. Welk karakter je ook hebt, zie jezelf altijd positief en in ontwikkeling. Blijf niet stilstaan maar probeer van elke ervaring te leren en durf corrigeerbaar te zijn, niet gelijk in de verdediging schietend.

Elkaar beoordelen is altijd lastig, je kunt de uitkomst accepteren en er iets mee doen als je de ander vertrouwd die je beoordeelt. Het gevaar zit in het woord oordelen of veroordelen, dat is meestal niet opbouwend.

Als je net als ik steeds teruggeworpen wordt op één zelfde punt van kritiek, ga dan uitspitten wat dit stukje van jou inhoudt. Jijzelf of je omgeving kan het als negatief ervaren, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt je misschien wel bedenken hoe je dit onderdeeltje van je karakter het beste kunt uitbuiten, inzetten of ontwikkelen. Zoek mensen die je goed kennen met wie je dit kan bespreken en oefenen om zo de balans te leren bewaren.

Ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. Dat was ik voor mezelf ook zeker niet van plan. Ben erg blij met mijn gezin en vriendenkring die me gesteund hebben en me nu weer nieuwe moed en perspectief geven.

Je bent waardevol!

Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.