Op je gezondheid!

 

Gezond zijn, dat is een groot goed. We spreken er vaak over, ‘liever gezond dan rijk’, ‘of als je maar gezond blijft dan wil ik wel oud worden’. Maar heb je dat zelf in de hand? Kan je zeggen dat als iemand ziek is dat het komt door een ongezonde leefwijze? Eigen schuld, dikke bult? Of zijn het vooral de omstandigheden waar niet veel aan te veranderen valt die je ziek maken?
Hoe mooi het ook zou zijn, we kunnen de wereld en hoe we daar nu in leven niet terugdraaien naar zijn schone ongerepte oorsprong. We zullen moeten doen wat in onze macht ligt om zo goed mogelijk voor onszelf, onze gezinsleden, onze directe omgeving te zorgen.
Verbazingwekkend genoeg kunnen we best veel bereiken op het gebied van onze gezondheid. Als we het lef hebben, dwars door alle drukte en schreeuwende media heen, om ons ‘gezond verstand’ te gebruiken.
Het klinkt misschien niet zo aardig maar met gezond verstand bedoel ik eigenlijk, eenvoudig denken. Fantaseer er eens over hoe het zou zijn als jij Eva was, of een holbewoner…, hoe dan ook,
Zou je dan echt van graankorrels meel stampen, een koe melken, boter maken, rietstengels snijden tot suiker bewerken, een oven bouwen, vuurtjes stoken… en vervolgens koekjes bakken?
Of zou je die graankorrels lekker op kauwen en op de rietstengel zuigen als een lolly? Zou je de appelbloesem bewonderen en daarna een heerlijk sappig appeltje plukken om te eten of ga je nog langer wachten, deze drogen, suikeren, malen, koken en dan pas opeten?

Snap je wat ik bedoel? De natuur biedt ons voedsel in al zijn schoonheid en puurheid aan met alles erin wat goed voor ons is. Waarom moeten wij dit bewerken? De mens heeft de neiging tot verbeteren, veranderen, verwijderen en toevoegen. Maar dat alles is helemaal niet nodig als het gaat om voedsel.

 

Kortgeleden heb ik een workshop gegeven aan kinderen: knutselen met groenten en fruit. Ze mochten met prikkertjes en allerlei gesneden groenten en fruit een autootje, rups of bootje maken. Maar al snel bleek dat kinderen een enorme fantasie en creativiteit hebben en er kwam allerlei mooie creaties tevoorschijn! Ondertussen werd er flink gesnoept vooral de verse ananas was populair.
Waarom knutselen? Omdat ze door het in handen te hebben, het te voelen, te ruiken, te zien zich bewust worden hoe mooi, lekker en bijzonder voedsel eigenlijk is. Heb je wel eens bewonderd hoe rood een tomaat is? Of hoe lekker selderij ruikt? Hoe mooi een bloemkool is? Onbewerkt en puur groeit en bloeit het voor ons ter consumptie en voor onze gezondheid!
Als we in onze fantasie weer terug gaan naar de oorsprong dan lopen we om voedsel te zoeken, al wandelend plukken we voedsel, graven we een noot of een wortel uit, klimmen we in een boom om eten te bemachtigen. We zijn dus in beweging. Er zijn geen koelkasten, wekpotten en diepvriezen om eten te bewaren dus eten we het zoals het aangeboden wordt: puur.

Zonder supermarkt om de hoek met een onuitputtelijke voorraad producten uit allerlei landen, zonder het gemak van online bestellen en voorraadkasten vol met lekkers voor het grijpen, ben je afhankelijk van wat er in het seizoen te oogsten is.
Als je in de winter zin hebt in een sinaasappel kan je niet anders dan wachten totdat de zon weer gaat schijnen.
Gemak, verveling, tijdgebrek, stress, kant-en-klaar voedsel, zijn in deze tijd kenmerken die tot een eetverslaving kunnen leiden. We gaan voor snel en comfortabel en om ons gemoed te sussen het liefst ook nog zoet en zout van smaak, dat geeft voldoening.

Natuurlijk kan je eten lekker combineren en klaarmaken. De voorbeelden die ik heb genoemd zijn allemaal wat overdreven. Het gaat er om dat je de principes begrijpt. Denk als Eva, eet lekker vers. Als de supermarkt er niet was zou je dan bepaalde dingen niet eten? Welke zouden dat zijn?

Als je op deze manier boodschappen doet zul je merken dat je andere keuzes maakt. In plaats van ingewikkelde en onduidelijke etiketten ontcijferen, lekker vers kopen zonder verpakking, etiket en streepjescode!

Samengevat wil ik je deze drie principes meegeven:

1. Eet datgene wat als voedsel bedoeld is
2. Eet je voedsel zoveel mogelijk onbewerkt
3 Laat eten nooit een verslaving worden

Klinkt dit lastig of juist eenvoudig?
Deze drie basisprincipes kunnen je helpen een gezonder eetpatroon te ontwikkelen. Maaltijden bereiden met verse groenten, verse kruiden, vers fruit, pure vetten, onbewerkte vlees- en vissoorten zullen je helemaal blij maken! Verse tussendoortjes zullen je smakelijk verrassen! Kinderen zullen misschien eerst protesteren, maar als je zelf het smakelijk gezonde voorbeeld geeft zullen ze zeker nieuwsgierig worden.
Het mooie is dat een gezond lichaam ook een blij gemoed geeft, energie en een gezond gewicht!
Hoop dat ik je heb kunnen inspireren. Veel succes enneh…..OP JE GEZONDHEID!

Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.