Ouder worden

 

Ouder worden, de laatste tijd worden wij met de gevolgen daarvan geconfronteerd. Onze moeders, beide 86 jaar oud, hebben regelmatig onze begeleiding nodig als het gaat om hun gezondheid en administratie. Soms gaat het goed, met perioden wat minder en is onze zorg voor hen wat intensiever. Maar zoals ik al aangaf op dit moment is er meer aandacht gewenst.

Het zet ons als vanzelf aan het denken, hoe gaat dat als wij ouder worden?

Vroeger als kind kon je niet wachten op je verjaardag, vol opwinding kon je de nacht ervoor niet slapen. Nieuwsgierig naar alle cadeautjes. verrassingen en bezoek. Naarmate we ouder worden raakt ons enthousiasme om een nieuw levensjaar feestelijk in te luiden wat bekoeld. Verjaardagen komen en gaan, soms met een etentje, een kaartje of wat visite. Maar de spanning is er vanaf.

Maar hoe zou het er uitzien als we weer, net als in onze kinderjaren, onze focus weer zou liggen op het feest in plaats van het ouder worden? Dankbaar voor onze -hoge- leeftijd, ervaring en rijkdom die we hebben opgedaan, in plaats van de angst voor het ouder worden?

Ouder worden gaat volgens mij over wijzer worden, levenservaring uitstralen, kennis delen, het goede voorbeeld zijn. Niet over angst en ontkenning over ons ouder zijn.

Grijs haar is een kroon, geen schande. Hoe langer we leven hoe meer we leren, hoe meer inzicht we ontwikkelen in situaties en relaties. Als we een ouder iemand zien, of je ziet jezelf in de spiegel, bedenk dan wat een prachtig cadeau dit is!

Onderwijl willen de media ons laten geloven dat jeugdigheid meer waarde heeft. Gelukkig heeft elke leeftijd zijn charme en waarde. Niet alleen dat, elke leeftijd heeft zijn bijzondere bediening. Het leven kent seizoenen net als de natuur en elk seizoen kent zijn schoonheid.
Mijn uitdaging is om als vrouw in elk van die seizoenen steeds mijn liefde te blijven uitdelen. Aan mijn man en kinderen en misschien later ook aan de kleinkinderen. In elke situatie, periode en relatie kan je een voorbeeld zijn in geduld, wijsheid, rust, puurheid, vriendelijkheid. Dan zal je tot zegen zijn voor je omgeving.

De angst voor het ouder worden heeft meestal als reden dat we niet gebrekkig of ziek willen worden. We willen de controle niet verliezen. Het onbekende maakt ons onzeker. Misschien zullen onze lichamen uiteindelijk niet meer mooi zijn en kunnen wat ze eerst wel konden, zullen we hier en daar wat vergeetachtig worden en moeten we wat hulp accepteren van onze omgeving.

Maar de waarheid is: echte controle heb je eigenlijk nooit over je leven, ondanks dat we dit vaak wel denken. We weten niet wat ons over een uur zal overkomen, we zijn afhankelijk. De één noemt het ‘het lot’, ik vertrouw mijn leven graag toe aan mijn Schepper die mij beloofd heeft elke dag van mijn leven bij mij te zijn.

Hoe kunnen we zonder angst ouder worden?

– Probeer te achterhalen wat je angst is voor het ouder worden en relativeer dit.
– Als je gelovig bent, lees Gods beloften over je leven.
– Maak gezonde keuzes, je lichaam leeft niet eeuwig maar je kunt wel keuzes maken ten behoeve van je gezondheid en kracht.
– Onthoud dat je leven zin heeft, dat je een doel hebt in elk seizoen van je leven, mis dat niet door bang te zijn.
– Vier het leven elke dag, of dit nu je verjaardag is of niet. Elke dag is een cadeau en doet er toe. Wacht niet op een verjaardag of
jubileum om een feestje te geven.
– Kijk in de spiegel en ga de grijze haren, lachrimpeltjes mooi vinden. Ze vertellen je een verhaal.
– Ondanks alles blijf lachen, zelfs naar de toekomst. Weet dat God alles in Zijn hand heeft.

Greet