De meest verwaarloosde relatie

Dit is een relatie waar wij het eigenlijk zelden of nooit over hebben. Meer omdat het zo en vanzelfsprekendheid is dat deze persoon in ons leven is. De meeste tijd wordt gestoken in adviezen vragen of geven over het vinden van een partner. Als wij die eenmaal hebben, willen wij weten hoe hem blijvend aan ons te binden. Jammer genoeg ook hoe van hem af te komen als wij het zat zijn. Ook leren leven met familie, vrienden, collega’s en de rest van de wereld kan je bezig houden.
Wij zoeken naar een soulmate. Een maatje die ons accepteert zoals wij zijn: ‘Ik ben een beetje gek, stoer en tegelijkertijd super vrouwelijk, soms en nerd, maar vaak gezellig. Ik kan ook onzeker zijn en ben soms bang voor mensen.’ Ja, ook de minder mooie zelfs vreemde kant van onszelf. Iemand die ons compleet maakt.

 

De verwaarlozing van deze relatie beïnvloedt je omgang met God en mensen. Ik houd je niet langer in de spanning. De relatie waar ik het over heb is je die met… JEZELF! Yep! Het gaat niet om een egoïstische soort relatie, waarin het alleen maar draait om je eigen behoeften. Wel één waarin je van jezelf houdt. Eén waarin geduld, vergeving en liefde de basis zijn. Een liefde die de ruimte geeft om fouten te maken en daarvan te leren. Een liefde die alles van jezelf accepteert.

 

Ik hoor vaak vrouwen zeggen dat zij het knap vinden dat hun partner nog bij ze is. ‘Ik zou niet met mezelf kunnen leven. Dat hij het met mij uithoudt verbaasd me.’ Ergens is dit niet helemaal eerlijk. Want als je liever niet met jezelf leeft, waarom dan wel verwachten van een ander dat die het wel zonder klagen doet?

 

Jezelf accepteren en liefhebben is iets wat God ons aanspoort om te doen. God vraagt van ons om onze medemens lief te hebben, zoals wij onszelf liefhebben. Als wij kijken naar de vele conflicten in de wereld… [als ik al kijk naar mijn eigen leven], dan is vaak weinig liefde te bespeuren. Het probleem is dat wij onszelf niet liefhebben en het hierdoor lastig wordt om van de mensheid te houden. Wat je niet hebt, kun je niet geven. Heb je weinig liefde? Dan kun je weinig geven. Heb je liefde in overvloed? Dan kun je overvloedig geven.

 

Je grootste vijand
Dit is niet je man. Het zijn niet je kinderen of andere familieleden, collega’s en de rest van de wereld. Onze grootste vijand zit in ons denken. Als er iemand is die dag en nacht bij je is [naast God], dan ben jij het wel. Jij bent degene die als eerst te horen krijgt hoe onzeker of bang je bent. Degene die te horen krijgt hoe stom het wel was om zoiets te zeggen tegen die ene persoon. Die persoon die als eerste weet wanneer je verliefd bent of verdrietig. De eerste die de afwijzing voelt. De persoon die merkt dat je ergens denkt dat je beter bent dan een ander.

 

Jij bent ook de persoon die jezelf als eerst een schouderklop kan geven. De persoon die een complimentje aan jezelf geeft. Je dankbaarheid uit aan jezelf: ‘Dank je dat je er altijd bent.’ Hoe jij jezelf behandelt, is te zien aan de manier waarop je anderen behandelt. Ben je altijd boos, negatief, klagerig of bang voor anderen? Dan wordt het tijd om jezelf beter te leren kennen.

 

Leer degene kennen waar God zoveel van houdt
Door mijn relatie met Hem ben ik gaan ontdekken hoe kostbaar ik ben. Dat ik bij Hem mag komen zoals ik ben en tegelijkertijd kan groeien in karakter. Ik hoef mij niet beter voor te doen dan ik ben. Wel spoort Hij mij aan om te groeien op bepaalde gebieden in mijn leven. Bij Hem gaat het er uiteindelijk om dat wij geduldiger, zachtmoediger, aardiger, vrolijker en vriendelijker worden. Hoer volgen wat praktische tips om jezelf te leren kennen zijn:

 

1. De stilte opzoeken.
Luister naar je gedachten. Ben je onrustig? Negatief? Moe? Op? Vind je het leuk om met je eigen gedachten alleen te zijn? Nee? Dan wordt het tijd voor verandering.

 

2. Vraag om hulp.
Wij doen wat wij kunnen met de kennis die wij hier en nu hebben. Als wij niet genoeg kennis over iets hebben, dan moeten wij erom vragen of ernaar opzoek gaan. Vraag God om hulp en Hij zal de juiste mensen op je pad sturen. Misschien krijg je van iemand een boek of een link naar een website die je verder helpt. Of je krijgt het antwoord door de Bijbel te lezen.

 

3. Verras jezelf.
Wacht niet tot een ander je uit eten neemt of verrast met een bos bloemen. Spreek een dag in de week af met jezelf. Doe iets leuks. Een afspraak bij de kapper, schoonheidssalon, een wandeling door het centrum. Je kunt ook jezelf mee uit eten nemen. Heb je kinderen en lukt dit niet altijd? Dan kun je deze momenten thuis creëren. Mijn ‘Ik houd van mezelf’-momentje is genieten van een bakje vla bijvoorbeeld. [Karamel met zeezout… zo lekker dit!]

 

4. Schrijf het op.
Zo kun je zien hoe je aan het veranderen bent. Merk op dat je minder negatief bent over jezelf en over anderen. Dat je ook jezelf kunt vergeven voor fouten die je maakt. De kunst is om van fouten te leren en het een volgende keer anders aan te pakken. Ik merk dat ik hierdoor anderen veel sneller kan vergeven.
Nogmaals, het gaat er niet om dat ik van mezelf een ijdeltuit maak. Of dat ik geen tijd meer doorbreng met andere mensen. Wel wil ik de relatie met mezelf verbeteren, zodat mijn relaties met anderen erop vooruit kunnen gaan. Als je leert houden van jezelf, dan zul je merken dat anderen het steeds makkelijker gaan vinden om dat ook te doen.

 

Een test om te zien of je van jezelf houdt kun je voor een spiegel doen. Zeg hardop tegen jezelf: ‘Ik houd van je.’ Wordt je hier ongemakkelijk van? Wil je huilen of hard wegrennen? Dan wordt het tijd om te leren van jezelf te houden.

slibretto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.