Relaties: moe van conflicten

 

Op het gebied van relaties valt er altijd wel wat te leren. Als ouder, maar ook als vrouw, vriendin, kennis, collega, gelovige of vreemde. Ik kan wel wat hulp gebruiken. Jij ook?

Hoe leuk je baan ook is, hoe lief je man ook is, hoe geweldig slim je kinderen ook zijn er is altijd wel een ruzie of meningsverschil die je tijdelijk of zelfs voor langere tijd uit elkaar brengt. Leuke buren, een klant in de winkel waar jij komt of een persoon met een andere culturele achtergrond of geloofsovertuiging, die zullen allemaal een keer iets doen, zeggen of juist nalaten wat jij niet leuk vindt. Ook je ouders en andere familieleden. Andersom kun jij natuurlijk ook iets doen, zeggen of nalaten wat de ander niet leuk vindt.

Iemand die zich wil laten horen op het gebied van religie, maar geweld gebruikt in plaats van woorden. Jaloerse partners die elkaar het ziekenhuis inslaan of elkaar op een andere manier het leven zuur maken. Onzekere mensen die heel gemeen lijken, maar eigenlijk niet weten hoe zij moeten zeggen dat zij ergens bang voor zijn. Alle conflicten ontstaan binnen relaties.

Een wens van een Amerikaanse auteur is dat op elke school  kinderen leren wat het betekent om relaties te bouwen en te onderhouden. Dat zij leren wat het is om conflicten heel snel op te lossen en accepteren dat niet een ieder denkt en handelt zoals zij. Hierdoor hoopt zij dat de wereld een stuk vrediger zal zijn. Hier zit wat in. Op school al gerichter onderwijs over dit onderwerp krijgen, is zo gek nog niet.

Uiteindelijk gaat het om het leren omgaan met emoties, zoals angst, jaloezie, boosheid, afwijzing, ongeduld en irritatie. Het gaat niet om perfectie, maar om een keuze. Een keuze om de hiervoor genoemde emoties steeds om te zetten in verdraagzaamheid, loslaten, geduld, nederigheid, liefde en vergeving om er maar een paar te noemen.

Wij willen allemaal leven in een conflictloze wereld. De plek waar wij dit kunnen creëren is in ons eigen denken. In ons aandeel binnen relaties.  Jij en ik kunnen alleen aan onszelf werken. Help jij een vredige plek te creëren, daar waar jij bent?

Je kunt dit doen door:

  1. Momenten van rust in te bouwen voor jezelf. Dit voorkomt conflicten. Moeheid en stress zijn voedingsbodems voor ruzie en irritatie;
  2. Dankbaar te zijn voor de mensen in je leven. Het leven kan zo voorbij zijn. Laat de mensen om je heen weten wat je voor ze voelt;
  3. Niet te streven naar het hebben van gelijk, maar los te laten en snel te vergeven;
  4. Mensen in hun waarde te laten. Een ieder heeft een weg te gaan. Door de verantwoordelijkheid te laten bij mensen zelf om al dan niet te veranderen, geeft dit jou de ruimte om je op andere zaken te richten.

slibretto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.