Stel

Stel: je kijkt naar een documentaire op tv of luistert naar de radio en hoort over mensen die zich inzetten bij rampen, voor vluchtelingen, in ziekenhuizen of iets anders wat je enorm raakt. Vervolgens kijk je dan, waarschijnlijk net als ik, naar je eigen leven en denkt: wat doe ik nu eigenlijk voor spectaculairs?
Ik ga naar mijn werk, doe het huishouden, kook en ga slapen om de volgende dag weer hetzelfde te doen…
Jezelf vergelijken met anderen is gevaarlijk. Dat hebben we al gelezen, maar het is soms goed om jezelf te prikkelen en na te denken over wat je missie in dit leven is.
Het kan erop lijken dat je niets bijzonders doet dan alleen maar de dagelijkse sleur. Maar kijk eens terug naar je ontwikkeling en je piekmomenten. Daarmee bedoel ik de momenten dat je echt het gevoel had: “YES! Dit ben ik! Als ik dit doe word ik blij! Op dit moment komt mijn talent in actie! Hier krijg ik energie van!” Het kunnen ook momenten zijn van: “PFFF! Hier irriteer ik mij mateloos aan!” Dan blijkt het dus iets te zijn waar je om geeft en iets aan wil, moet of kunt doen. Als iets je niet boeit dan is er ook geen irritatie.
Als je dan toch hierover aan het nadenken bent, probeer dan de momenten terug te halen waar je in dat gevoel ook bevestigt werd. Misschien door een berichtje van een vriendin, door je man en/of kinderen, door een artikel wat je las waar precies in verwoord werd wat je dacht. Een knipoog van een collega. Het kan van alles zijn, jij weet hoe een bevestiging aanvoelt.
Ik ga je uitdagen om deze ‘yes’ en ‘pfff’ momenten, de daarbij behorende bevestigingen op te schrijven. Als het even kan op volgorde van tijd. Dan zie je daarin als het goed is een ‘rode draad’. Die rode draad is jouw kwaliteit. Die mag je verder ontwikkelen, uitbuiten en toepassen op de plek waar je bent. Als je dit eenmaal weet maakt het niet meer uit of je aan het stofzuigen bent of op je werk bent of kookt voor je gezin. Jouw kwaliteit is overal en op elk moment inzetbaar.
Voorbeelden van kwaliteiten of talenten zijn: lesgeven, bemoedigen, inventief zijn, geduld bewaren, mensen verwennen, leiding geven, uitleggen, spreken, creativiteit.
Leuk hè? Deze week werd ik hier zelf weer aan herinnerd na het horen van een radio-uitzending. Nog dezelfde dag werd ik gestimuleerd en bevestigd om niet in een neerwaartse spiraal te gaan denken maar juist in mogelijkheden en uitdagingen. Ik zag ineens waar ik was op de route van mijn rode draad en waar het naartoe ging. Spontaan werd de moedeloosheid omgezet in energie en blijdschap.

 

Bij deze geef ik het stokje aan jou door. Durf de uitdaging aan!
Je bent bijzonder en heel erg nodig op de plek waar je nu bent.
Succes!

Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.