Vastlopers

 

Een gevoel van ik kom niet verder, ik zit vast, ik ben moe, waarmee ben ik bezig… herkenbaar? Eerder schreef ik al over seizoenen. Er is veel over te zeggen, vandaar dit vervolg. We kunnen verzanden in alles wat moet: werken, rekeningen betalen, huishouden, boodschappen, zelfs relaties onderhouden kan vanuit de ‘verplichtingsmodus’ gaan. Maar het geeft niet de voldoening, rust en ontspanning die het zou moeten geven als het op de automatische piloot zonder enig bewustzijn en liefde gedaan wordt.

In de relatie met man en kinderen kan een automatisme ontstaan en ineens lijkt er een moment gekomen waarop dat niet meer werkt. Dan blijkt dat omstandigheden of gevoelens veranderd zijn terwijl je alsmaar op dezelfde voet bent voortgegaan en dit niet hebt opgemerkt.

Zo is er bij ons gebleken dat, hoe moeilijk ook, de behoeftes in de relatie tussen mijn man en mij veranderd zijn puur omdat we boven de 50 zijn. Iiiieee! Als ik dit opschrijf klinkt het heel eng. Ik voel me absoluut niet oud en dat ben ik ook niet, maar fysiek veranderd er wel veel en dat is ook bij mannen zo! Als je dan blijft hangen in de gedachten die je had op je 25e levensjaar, kan je behoorlijk in de knoop komen tussen denken, voelen en handelen.

Je bent moe en gaat maar door. Als je dat merkt kies dan een moment om met elkaar in gesprek te gaan. Over hoe je je voelt, hoe je het leven tot nu toe ervaren hebt, hoe blij je bent met elkaar en de kinderen. Wat je misschien mist of waar je nu meer of minder behoefte aan hebt ten opzichte van een paar jaar geleden. Hoe je verder wilt vanaf heden en wat je nog aan verlangens, idealen en doelen hebt. Ook behoeftes op seksueel gebied kunnen veranderd zijn ten opzichte van bijvoorbeeld het begin van je huwelijk. Hoe belangrijk is het om dit bespreekbaar te maken!
De financiële situatie kan veranderd zijn, bijvoorbeeld door meer/minder werken, pensioen, erfenis, verkoop van een eigen zaak. Wat gaan we doen? Sparen? Uitgeven? Overdragen? Hoe zit het met de belasting?
Omdat je vaak weet van jezelf en van elkaar wat makkelijk en wat moeilijk bespreekbaar is, is het handig om een juiste sfeer en situatie te creëren voor dit soort gesprekken. Meestal is een vastloper of een ruzie de reden om met elkaar in gesprek te gaan en daarom zo belangrijk om heel bewust die spanning achterwege te laten.

Kortom het is goed om af en toe de automatische piloot eens uit te zetten en bewust aandacht te geven aan elkaar en de dagelijkse gang van zaken.

Om te helpen bij het realiseren van deze gesprekken, wat tips uit eigen ervaring:
-Voor ons is de zaterdag of zondag ochtend een prima tijdstip omdat we dan hebben kunnen uitslapen, meer helder en ontspannen zijn. We maken dan een lekker ontbijt, zetten een kop koffie en nestelen ons op de bank voor een ontspannen en serieus gesprek.
-Voor mij zijn financiën bijvoorbeeld een lastig onderwerp, ik heb er geen verstand van, word er zenuwachtig van en ben snel geïrriteerd als het gaat om uitgeven van geld waarvan ik het waarom niet snap. Het is dan belangrijk voor mezelf en voor de ander om te weten dat dit speelt. Probeer dan objectief te zijn, zaken in overzicht te krijgen voor jezelf (dat je het wel snapt) en laat het aan je man over als je toch emotioneel wordt.
-Durf gevoelens uit te spreken naar elkaar. Heel belangrijk is dan om vooral ook de positieve gevoelens te uiten en niet alleen wat je mist of minder goed vindt gaan.
-Als er afspraken zijn gemaakt erken elkaars sterke en zwakke punten. Herinner elkaar hier liefdevol en geduldig aan in de komende tijd.
-Respect is heel belangrijk.
-Hoe moeilijk het ook is (en het mij soms zo tegen kan staan) is een planning voor een niet al te lange periode (bijvoorbeeld een half jaar) toch wel erg handig. Daarin zet je praktische zaken zoals: die nota moet betaald zijn voor die datum, bezoekjes aan ouders, kinderen en familie.Maar ook herinneringen zoals: hebben we deze maand samen iets leuks gedaan? Welke stappen hebben we gezet naar het doel dat we voor ogen hebben? Soort van ijkpunten zeg maar.
-Loopt het gesprek niet? Plan op korte termijn een ander moment (kan dezelfde dag nog zijn), stel niet uit maar begrijp waarom het nu even niet lukt.
-Sluit af met een knuffel!

Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.