Rust

Grappig hoe je in de loop van de week eenzelfde thema soms steeds terug ziet komen. Onderwerpen waarvan je gaat denken: ‘Hé, moet ik daar iets mee ?’  Voor ons is er een nieuw seizoen aangebroken nu de oudste 2 kinderen de deur uit zijn. Er komt meer tijd beschikbaar voor onszelf. Automatisch komt daarbij de vraag wat zal ik met die tijd gaan doen? Je bent jezelf in de loop van de jaren wat kwijt geraakt. Wat wil ik nu eigenlijk? Wat kan ik? Wie ben ik?

Draai ik toch al wat jaartjes mee, komen deze vragen toch weer opzetten over identiteit…best gek. Gelukkig dienen we een liefdevolle God die zegt dat we zeer geliefd en bijzonder gemaakt zijn.

Toch valt het niet mee na zoveel jaren alleen maar ‘zorgen voor’, ineens zorg en aandacht te besteden aan jezelf. Als Jezus zegt: Heb de Here uw God lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand… kan je niet zeggen nou Heer ik heb maar een beetje voor mezelf gezorgd dus hier krijgt u een beetje liefde. God wil het beste van onszelf.

Hoe word ik de beste versie van mezelf? Door tijd te nemen en rust te zoeken. Zeker in deze fase van ontdekken wie ik ook alweer ben. En communicatie met de Vader vraagt ook rust en tijd dat kan niet even tussen de bedrijven door.

Deze week waren er twee momenten waarin ik hieraan herinnerd werd. Ik was op een verjaardag waar we uitstekend werden verzorgd en verwend door de gastvrouw. Maar ze deed het met zoveel ijver dat ik ervoer dat het op de grens van moeten en ‘zo hoort het nu eenmaal’ lag. De ontspanning, blijdschap en gezelligheid raakte op de achtergrond. Het verhaal van Maria en Martha schoot me te binnen. Maria koos ervoor om bij Jezus’ voeten op de grond te kruipen en naar Zijn verhalen te luisteren. Martha vond vooral dat ze ijverig moest zijn en iedereen moest bedienen.

Het andere moment was een t.v. dominee die vertelde dat we na een dag werken onze tijd (eens) niet gelijk moesten opvullen met entertainment maar juist moesten proberen om de rust te zoeken door gewoon ‘ns even niets te doen. Ik dacht gelijk aan mijn vader. Hij trok zich vaak, na een lange werkdag, terug op zijn kamer en zat dan achter zijn bureau rustig voor zich uit naar buiten te kijken. Of in de zomerweken buiten in de avondschemer op een stoeltje zittend in de tuin. Als tiener vroeg ik mij dan af: ‘Wat doet hij daar in vredesnaam?’

Nu weet ik dat hij toen zijn rust, gebeds- en oplaadmoment had met de Vader.

Wat een mooie voorbeelden, maar ook best moeilijk in deze tijd om er voor te kiezen om naast de dagelijkse drukte het eens wat rustiger aan te doen en voor jezelf te kiezen. Het beste voorbeeld is natuurlijk Jezus zelf die de constante mensen massa om Hem heen af en toe heel bewust vermeed om zich terug te trekken en even alleen te zijn met Zijn Vader.

Hoe kan ik praktisch starten met wat meer tijd voor mezelf en God?

  1. Vraag God zelf in gebed: Hoe kan ik het beste voor mijzelf zorgen op dit moment?

Dit kan voor iedereen iets anders betekenen: wat gezonder gaan eten, een wandeling, mooie muziek luisteren, een boek lezen, een warm bad nemen of een inspirerende film kijken.

  1. Kijk naar Maria, laat de boel even voor wat het is, God wil jou en niet jouw perfect opgeruimde huis.

Neem je voor om je niet schuldig te voelen.

  1. Goed voor jezelf zorgen is op tijd rust nemen.

God gaf het gebod om op de zevende dag te rusten en niet te werken. Hoe ziet jouw week er uit? Durf eens nee te zeggen op een vraag en kruip met je bijbel, een kop thee en een dekentje op de bank. Plan één dag in de week niets in.

  1. Volg Jezus’ voorbeeld, ondanks zoveel drukte en nood stelde Hij duidelijke grenzen om zo van tijd tot tijd zich terug te kunnen trekken om te horen van de Vader wat de volgende stappen zouden zijn.

Dat is niet egoïstisch maar juist om optimaal te kunnen functioneren en handelen. Dit geldt ook voor jou en mij, om een betere moeder, vrouw, dochter, buurvrouw te kunnen zijn.

  1. Kijk heel praktisch naar je dagindeling, waarschijnlijk kan je wel een moment op de dag nemen om even te gaan zitten. Als de kinderen op school zijn, of als je werkt tussen de middag even een wandeling maken in plaats van naar de drukke kantine.

Met onze mobieltjes zijn we tegenwoordig voorzien van alles wat we nodig hebben: muziek, YouTube, boeken. Ondanks dat het ook ‘stoorzenders’ kunnen zijn, kan je er ook op een positieve manier gebruik van maken.

Succes en geniet van het moment!

 

Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.